Wat betekent het om vrijwillig brandweer te zijn?

Vrijwilliger zijn is een serieus interessante uitdaging. Het vraagt veel van onze vrijwilligers. Zowel fysiek als mentaal. Maar de voldoening die je eruit haalt is met niets te vergelijken. Brandweer staat voor hulpverlening, daadkracht, expertise en - niet te vergeten - vriendschap.

Ik kan niet zomaar vertrekken op mijn werk als er een oproep komt. Is dat een probleem?

We werken met een pagingsysteem. Daarmee zet je jezelf (on)beschikbaar vanop je pager, smartphone of computer. Ben je niet in de nabijheid van je kazerne? Zet jezelf dan op onbeschikbaar. Dan kan je niet opgeroepen worden. We verwachten uiteraard wel dat je jezelf beschikbaar maakt als je dat bent.

Ik werk 's nachts / in shiften. Kan ik dan ook ingezet worden als vrijwilliger?

Tuurlijk. Met het beschikbaarheidssysteem zetten wij je in wanneer jij ook effectief kan werken. Wij kunnen je dag én nacht gebruiken. 

Kunnen we ook gespecialiseerde cursussen volgen na onze basisopleiding?

Sterker zelfs, je moet nog extra opleiding volgen. Je bent een expert in je functie, en moet je in een constant veranderende maatschappij ook blijven bijscholen. Daarnaast zijn er tal van specialisaties zoals klimmen, duiken, gevaarlijke stoffen, gaspakdragers en nog veel meer. Je kan ook aansluiten bij het Fire Stress Team, dat mensen emotioneel begeleid na zware interventies.

Hoe vaak oefenen jullie in de kazerne?

Er wordt elke week geoefend. Dan zie je jouw teamgenoten, doe je enkele oefeningen, en blijf je nog wat napraten in de kazerne. Met een watertje uiteraard, want je kan elk moment opgeroepen worden. Op vakantie? Een oudercontact? Andere verplichtingen? Je kan het gerust laten weten als je een avond niet kan komen.

Klopt het dat je betaald wordt als vrijwilliger?

Je krijgt een vergoeding voor zowel je opleiding als voor de interventies waar je aan deelneemt. Die wordt belastingsvrij gesteld tot meer dan € 6120 per jaar.

Ik werk voor de politie, maar zou graag ook vrijwilliger worden bij de brandweer. Kan dat?

Helaas. Deze twee functies zijn niet cumuleerbaar. Als je bij een veiligheidsdienst wil werken moet je kiezen welke je voorkeur heeft.

Laatst bijgewerkt op 01 maart 2021
Wat betekent het om vrijwillig brandweer te zijn?