logo
Brandweerzone
Oost Oost-Vlaanderen
Dringend hulp nodig?
bel 112
Cobra blussysteem operationeel

Afgelopen najaar ging Brandweerzone Oost, als eerste in België, van start met het Cobra blussysteem. Dit systeem snijdt onder hoge druk dwars door beton, staal of kunststof. Dat laat toe om binnenbranden op een veiligere manier te bestrijden, van buitenaf. In de afgelopen maanden werden onze brandweermensen intensief getraind om met het systeem te werken. Gisteren, op 22 mei, werd het systeem operationeel in dienst genomen. De Cobra-blussystemen zijn ingebouwd in de nieuwe autopompen van de posten Berlare, Buggenhout, Hamme en Zele.

Hoe werkt het Cobra systeem?

Eenvoudig voorgesteld is het Cobra systeem een pomp met een 'hogedrukpistool'. De pomp zorgt voor een zeer hoge druk (300 bar). Het pistool vormt een smalle waterstraal. Door de zeer hoge druk worden hele fijne druppels gevormd. Het is ook mogelijk om 'abrasief' toe te voegen: kleine stalen bolletjes die vermengd worden met het water. De mengeling van water en stalen bolletjes zorgt ervoor dat de straal door betonwanden, raamprofielen, zelfs branddeuren of staalplaten kan boren.

Met het systeem boren we onder hoge druk een gat in de muren van het gebouw waardoor we de brand grotendeels van buitenaf blussen. Nadien worden de rookgassen uit het gebouw geventileerd en pas daarna betreden onze brandweerlieden het gebouw.

What's in a name? 

Cobra werd ontwikkeld door de Zweed Lars G. Larsson. Al in 1987 experimenteerde hij met koudsnijdende technieken, voor industriële toepassingen. Maar al snel begreep hij de meerwaarde van de technologie voor brandbestrijding. Het kind moest een naam krijgen, en toen op een dag een demonstratie werd gegeven, riep een Amerikaanse journalist uit "It stings like a cobra!" De naam bleef plakken, waardoor we vandaag nog steeds spreken van het Cobra systeem.

Waarom hebben we dit nodig?

Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Dat heeft uiteraard tal van voordelen, maar bij een brand zorgen deze synthetische stoffen voor een hoge calorische waarde, met andere woorden voor fellere branden, met meer vermogen dan vroeger. Bovendien zorgt de goede isolatie ervoor dat branden zich anders gaan gedragen: ze blijven steeds langer in een gesloten ruimte, doordat ramen en daken niet zo snel begeven. De hitte loopt veel hoger op dan vroeger het geval was. Dat alles maakt dat een 'binnenaanval' in het geval van een brand veel gevaarlijker is geworden voor brandweerlieden. Bestrijding van buitenaf is een veiligere optie. 

In Zweden wordt, omwille van het klimaat, al langer zwaar geïsoleerd. Logisch dus dat dit land al eerder geconfronteerd werd met deze problematiek en met een innovatieve oplossing kwam. 

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 23 mei 2023
Cobra blussysteem operationeel