Wespenverdelging

Je hebt een wespennest en je wilt het laten verdelgen door de brandweer. Wij staan klaar om je te helpen. Maar we vragen tegelijk om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ze zijn ergens dus ook bondgenoten van de mens. Heb je een wespennest op een plaats waar ze je niet hindert? Dan is een verdelging niet nodig. 

Ben je zeker dat het om wespen gaat en is verdelging noodzakelijk? Vul dan onderstaand formulier in. Hierbij vul je een rijksregisternummer óf ondernemingsnummer in, één van beide is voldoende. 

Let op! Het verdelgen van wespennesten is een betalende interventie. Meer informatie over de tarieven kan je in ons retributiereglement terugvinden.

Een verdelging zal steeds plaatsvinden na 17u 's avonds, wanneer de diertjes in hun nest zitten.

Het is belangrijk dat je zeker weet over welk nest het gaat: bijen, hommels, wespen, Europese hoornaars of Aziatische hoornaars: 

Hoe kan je wespen, bijen of hommels herkennen?

Wespen zijn altijd geel-zwart of geel-bruin en hebben een 'wespentaille'. Bijen zijn 1.5 cm lang, bruin-zwart en kunnen een gekleurd haardotje op of achter de kop hebben. Hommels daarentegen zijn groot, mollig, rondom behaard, met geel-oranje, zwarte en soms witte banden. 

Wat met bijen?

Dit zijn nesten die de brandweer niet kan vernietigen. Bijen zijn beschermde diersoorten. Het nest zelf kan je gewoon laten zitten. Ze vallen zelden aan en zijn belangrijk voor het milieu. Indien je toch hinder ondervindt van deze nesten neem je best contact op met een imker. De imker zal het nest verplaatsen of je tips meegeven hoe je dit zelf kan doen.

Contactgegevens kan je terugvinden via volgende website: https://www.wespennest.vlaanderen/

Wat met hommels?

Ook hommels zijn beschermd, wij zullen hun nesten niet vernietigen.  Net als bijen vallen zij zelden aan en ook hommels zijn belangrijk voor het milieu. Indien je toch hinder ondervindt, raden we je aan om maatregelen te nemen zodat ze niet naar binnen komen. Je kan zelfs de route die ze nemen van en naar hun nest aanpassen. Nuttige tips vind je op de website van de Nederlandse Bijenstichting


Is het groter dan een wesp? Dan gaat het misschien om een hoornaar

Vespawatch geeft deze tips mee: hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. Als eenvoudig trucje kan je de grootte van een 1 euro muntstuk in gedachten nemen. Hoornaars zijn altijd groter dan het muntstuk. 

Het achterlijf van de Aziatische hoornaar is zwart met enkel één donkergeel achterlijfsegment. Het achterlijf van de Europese hoornaar bestaat voor twee derden uit geel. Het eerste segment is roodbruin en zwart. De tip van het achterlijf is altijd geel. Meestal zijn 2 rijen van zwarte stippen op een gele achtergrond zichtbaar.

De pootjes van de Aziatische hoornaar zijn zwart met opvallend gele tippen. De pootjes van de Europese hoornaar zijn volledig roodbruin. In zeldzame gevallen kan de roodbruine kleur verbleken, maar er is nooit zwart te zien. 


Wat met Europese hoornaars?

Onze brandweermensen zullen een ploeg sturen die specifiek is getraind om de nesten van Europese hoornaars te verdelgen. Als je het nodig vindt om een nest te verdelgen, vul je het formulier onderaan deze pagina in. Hierbij vul je een rijksregisternummer óf ondernemingsnummer in, één van beide is voldoende. 

Let op! Het verdelgen van Europese hoornaars is een betalende interventie. Meer informatie over de tarieven kan je in ons retributiereglement terugvinden.

Een verdelging zal steeds plaatsvinden na 17u 's avonds, wanneer de diertjes in hun nest zitten.


Wat met Aziatische hoornaars?

Aziatische hoornaars zijn niet gevaarlijk voor de mens, maar ze zijn een invasieve soort en vormen een bedreiging voor ons ecosysteem. Ze hebben hier te weinig natuurlijke vijanden en eten veel insecten die bloemen en planten bestuiven. 

Vespawatch roept op om een nest hier te melden: https://vespawatch.be/report-nest/

Zij zullen je de contactgegevens bezorgen van professionele verdelgers gespecialiseerd in de soort. Je kiest zelf wie je contacteert om het nest te verdelgen. 


Brandweerzone Oost verwerkt deze gegevens conform Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens. De privacyverklaring van brandweerzone Oost is te raadplegen via deze link.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 23 mei 2023
Formulier
Wespenverdelging