Wespenverdelging

Je hebt een wespennest en je wilt het laten verdelgen door de brandweer. Wij staan klaar om je te helpen. Maar we vragen tegelijk om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ze zijn ergens dus ook bondgenoten van de mens.

Om een verdelging aan te vragen vul je onderstaand formulier in. Wij verwerken nadien de aanvraag. Let op, je hoeft een rijksregisternummer OF ondernemingsnummer in te vullen. Beide hoeft niet.

Heb je een wespennest op een plaats waar ze je niet hindert? Dan is een verdelging niet nodig. 

Let op! Het verdelgen van wespennesten is een betalende interventie. Meer informatie over de tarieven kan je in ons retributiereglement terugvinden.

Een verdelging zal steeds plaatsvinden na 17u 's avonds. 

De brandweer mag enkel wespennesten verwijderen. Bijen en hommels zijn beschermde diersoorten.

Hoe kan je wespen, bijen of hommels herkennen?

Wespen zijn altijd geel-zwart of geel-bruin en hebben een 'wespentaille'. Bijen zijn 1.5 cm lang, bruin-zwart en kunnen een gekleurd haardotje op of achter de kop hebben. Hommels daarentegen zijn groot, mollig, rondom behaard, met geel-oranje, zwarte en soms witte banden. 

Wat met bijen en hommels?

Dit zijn nesten die de brandweer niet kan vernietigen. Zowel hommels als bijen zijn beschermde diersoorten. Het nest zelf kan je gewoon laten zitten. Ze vallen zelden aan en zijn belangrijk voor het milieu. Indien je toch hinder ondervindt van deze nesten neem je best contact op met een imker. De imker zal het nest verplaatsen of je tips meegeven hoe je dit zelf kan doen. 

Contactgegevens kan je terugvinden via volgende website: https://www.wespennest.vlaanderen/


Brandweerzone Oost verwerkt deze gegevens conform Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens. De privacyverklaring van brandweerzone Oost is te raadplegen via deze link.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 17 september 2021
Formulier
Wespenverdelging