logo
Brandweerzone
Oost Oost-Vlaanderen
Dringend hulp nodig?
bel 112
Verdelging van wespen en hoornaars

Je hebt een wespennest en je wilt het laten verdelgen door de brandweer? Wij staan klaar om je te helpen. Maar we vragen tegelijk om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ze zijn ergens dus ook bondgenoten van de mens. Heb je een wespennest op een plaats waar dit je niet hindert? Dan is een verdelging niet nodig. 

Europese hoornaars worden op dezelfde manier behandeld als wespen. Ook dit zijn nuttige dieren die zich voeden met plantensappen. Daarnaast jagen ze op andere insecten zoals vliegen, muggen, spinnen en wespen. Hierdoor zijn ze ook nog eens extra nuttig voor de mens. 

Aziatische hoornaars zijn een exotische soort, maar er wordt niet langer getracht om alle nesten te verdelgen. Alleen hinderlijke nesten (minder dan 50 meter van woningen) worden nog verdelgd. 

Is verdelging noodzakelijk? Vul dan onderstaand formulier in. Hierbij vul je een rijksregisternummer óf ondernemingsnummer in, één van beide is voldoende. 

Let op! Het verdelgen van wespennesten is een betalende interventie. Meer informatie over de tarieven kan je in ons retributiereglement terugvinden. Ook wanneer je een verdelging aanvraagt en het nest wordt niet verdelgd (bijvoorbeeld omdat het niet hinderlijk is of omdat er geen wespen meer aanwezig zijn), zal je een factuur ontvangen.

Een verdelging zal steeds plaatsvinden na 17u 's avonds.

Brandweerzone Oost Wespenfolder 2024.pdf

Het is belangrijk dat je zeker weet over welk nest het gaat: bijen, hommels, wespen, Europese hoornaars of Aziatische hoornaars: 

Hoe kan je wespen, bijen of hommels herkennen?

Wespen zijn altijd geel-zwart of geel-bruin en hebben een 'wespentaille'. Bijen zijn 1.5 cm lang, bruin-zwart en kunnen een gekleurd haardotje op of achter de kop hebben. Hommels daarentegen zijn groot, mollig, rondom behaard, met geel-oranje, zwarte en soms witte banden. 

Wat met bijen?

Dit zijn nesten die de brandweer niet kan vernietigen. Bijen zijn beschermde diersoorten. Het nest zelf kan je gewoon laten zitten. Ze vallen zelden aan en zijn belangrijk voor het milieu. Indien je toch hinder ondervindt van deze nesten neem je best contact op met een imker. De imker zal het nest verplaatsen of je tips meegeven hoe je dit zelf kan doen.

Contactgegevens kan je terugvinden via volgende website: https://www.wespennest.vlaanderen/

Wat met hommels?

Ook hommels zijn beschermd, wij zullen hun nesten niet vernietigen.  Net als bijen vallen zij zelden aan en ook hommels zijn belangrijk voor het milieu. Indien je toch hinder ondervindt, raden we je aan om maatregelen te nemen zodat ze niet naar binnen komen. Je kan zelfs de route die ze nemen van en naar hun nest aanpassen. Nuttige tips vind je op de website van de Nederlandse Bijenstichting

Is het groter dan een wesp? Dan gaat het misschien om een hoornaar. Klik hier voor meer informatie


Zijn we langs geweest en zie je nog steeds activiteit van de wespen?

Het is heel normaal dat het enkele dagen duurt voor een verdelging effect heeft. Wacht dus minimaal een dag of vier af na onze interventie. 

Blijf je wespen zien, en ben je er zeker van dat ze van diezelfde nest afkomstig zijn? Geef ons dan een seintje, dan komen we gratis terug! 

Een tweede verdelging is gratis als:

  • het gaat om hetzelfde nest
  • en je de aanvraag hiervoor doet binnen de 21 kalenderdagen na de eerste verdelging

Die aanvraag doe je op dezelfde manier: je vult het e-loket hier in en geeft bij de opmerkingen aan dat het om een tweede verdelging gaat. 


Brandweerzone Oost verwerkt deze gegevens conform Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens. De privacyverklaring van brandweerzone Oost is te raadplegen via deze link.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 22 mei 2024
Formulier
Verdelging van wespen en hoornaars