logo
Brandweerzone
Oost Oost-Vlaanderen
Dringend hulp nodig?
bel 112
Persbericht: Brandweerzone Oost stelt nieuwe vloot met innovatief brandblussysteem voor

Buggenhout, 21 oktober 2022 – Vandaag werd de nieuwe vloot van Brandweerzone Oost (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, Lokeren en Zele) ingehuldigd in de brandweerkazerne van Buggenhout. Vier gloednieuwe uiterst performante brandweerwagens, uitgerust met een uniek blussysteem, worden in gebruik genomen.

Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde en voorzitter van de zoneraad, overhandigde vandaag de sleutels van de vloot aan de zonecommandant.

“Door deze investering van 2,5 miljoen euro zullen interventies veiliger en efficiënter verlopen. De veiligheid van onze burgers en 350 brandweermannen en -vrouwen in onze gemeente, en bij uitbreiding de hele brandweerzone, is van primordiaal belang. We zijn dus zeer tevreden met deze nieuwe aanwinst.”, aldus Piet Buyse.

Brandweerzone Oost is de eerste van de 34 hulpverleningszones in België die het systeem, afkomstig uit Zweden, in gebruik zal nemen. De vier gloednieuwe exemplaren van de nieuwste generatie multifunctionele autopompen werden drie jaar geleden besteld en zijn een primeur voor ons land. Door hun kleinere omvang zijn de voertuigen zeer wendbaar, zelfs in kleine smalle straten. De compacte autopomp met ruime personeelscabine (voor 6 personen) heeft ook een omvangrijke belading. Wat vooral in het oog springt, is het koudsnijdend blussysteem (beter bekend als "Cobra") dat tijdens de demonstratie verder werd toegelicht door zonecommandant Wouter Van Den Broeck.

“Binnenbrandbestrijding is één van de gevaarlijkste taken voorde brandweer. Nu kunnen we branden eerst van buiten uit aanvallen en zo een veiligere situatie creëren voor onze ploegen die het gebouw moeten betreden. Met dit koudsnijdend blussysteem boren we onder hoge druk een gat in de muren van het gebouw waardoor we de brand grotendeels van buitenaf blussen. Nadien worden de rookgassen uit het gebouw geventileerd en pas daarna betreden onze brandweerlieden het gebouw.
Daarnaast zijn de voertuigen veel compacter zodat we vlot door het steeds drukker wordende verkeer en de steeds nauwer aangelegde straten kunnen rijden. Onze voertuigen zijn 1 meter korter dan de standaard modellen en 15 cm minder breed. Ten slotte is de nieuwe vloot omvangrijk beladen, zodat we met een bezetting van 6 personen in staat zijn om een breed spectrum aan interventies af te handelen.”

Over Brandweerzone Oost

Brandweerzone Oost beschermt, beveiligt en adviseert burgers en organisaties in de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, Lokeren en Zele. Het korps van ruim 350 brandweerlieden werkt vanuit 7 uitvalsbasissen en beschermt de klok rond 185.000 inwoners over een gebied van 287 km². Vorig jaar, in 2021, werden 3.242 oproepen behandeld waaronder 463 brandinterventies. De brandweerzone werkt voornamelijk met vrijwillige brandweerlieden die worden bijgestaan door beroepspersoneel en administratieve diensten. Wie het team van 350 brandweermannen en -vrouwen wil vervoegen, kan voor meer informatie terecht op vrijwilligerszoneoost.bePowered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022
Persbericht: Brandweerzone Oost stelt nieuwe vloot met innovatief brandblussysteem voor